Foto 1: Vakantiehuis Noordzeelaan 30 Scharendijke Zeeland Foto 2: Vakantiehuis Noordzeelaan 30 Scharendijke Zeeland Foto 3: Vakantiehuis Noordzeelaan 30 Scharendijke Zeeland

Het begint al als je de toegangswegen tot Zeeland op rijdt: het vakantiegevoel. De lucht wordt wat zilter, het beeld wat weidser en er komt een soort rust over het landschap. Zeeland is de vakantieprovincie bij uitstek. Want nergens anders in Nederland vind je de perfecte combinatie van zee, strand, duinen, bossen, polders, historische dorpen en steden, en water, heel veel water.

Scharendijke ligt direct aan het grevelingenmeer en de Noordzeestranden. Deze mooie Zeeuwse plaats op het eiland Schouwen-Duiveland biedt een grote keur aan mogelijkheden voor een heerlijke vakantie. Zo heeft Scharendijke een eigen haven, een gezellige dorpskern en is het een geliefde plaats voor liefhebbers van o.a. windsurf en duiksport door de schitterende ligging aan het Grevelingenmeer.

Scharendijke is uitermate geschikt voor het beoefenen van een actieve vakantie (of dagtocht). De haven van Scharendijke biedt niet alleen aanlegplaatsen maar hier vandaan worden ook dagelijks duiktochten in het Grevelingenmeer georganiseerd. Surfers en zeilers kunnen tevens terrecht op de Noordzee, aan de andere zijde van Scharendijke.

Fraai uitzicht. Loop eens vanuit het westen over de dijk naar de jachthaven, bovenlangs de Inlaag, de Elkerzeese weg en het Baken. Vanaf het met fijn grind bestrooide wandelpad heb je een fraai uitzicht op het Grevelingenmeer met het schorreneiland Hompelvoet. Naar het noordwesten deint niet langer de met grauwe schuimkoppen gekroonde zee, maar ligt de veilige Brouwersdam.

Muraltmuur bij Scharendijke. Muraltmuur bij Scharendijke met een betonnen trap.
De tijd heeft zijn merktekens op de muraltmuur bij Scharendijke achtergelaten: groene en oranje sporen van verwering, onuitroeibare mossen en algen. De langzaam stervende muurtjes hebben veel gezien. Maar eigenlijk hebben ze een beetje gefaald.

De lange muraltmuur op de oude zeedijk langs de Grevelingen bij Scharendijke is het meest indrukwekkend. Daarom is deze alleen hier in Zeeland als monument beschermd. Het kunstwerk begint ten westen van Scharendijke, bij het nog net in de duinen geposteerde ‘Koepeltje’. Ten oosten van de jachthaven zet het zich voort in de richting van Den Osse (Langendijk). Daar liggen aan de landzijde inlagen en karrenvelden uit de 15e en 16e eeuw.

Buurtgemeente Renesse beschikt over een eigen manege voor liefhebbers van de paardensport. Hier worden regelmatig wedstrijden georganiseerd waarbij paarden uit het hele land aanwezig zijn.

Historische stad Zierikzee, een uniek Middeleeuws stratenpatroon. Bezoek de havens, de sfeervolle winkels en geniet op een terrasje van een Zeeuwse specialiteit, zoals de bolus of het palingbroodje.

Schouwen Duiveland is omringd door water en ideaal om een van de 11 fietsroutes te volgen.

Toeristenplaats Renesse op 5 km afstand.
Veere 20 min., Domburg en Middelburg een half uur met de auto over de Delta Werken.

Voor de kinderen Neeltje Jans 15 min. met auto. ligt op de Delta Werken. Winkelparadijs Rotterdam met de " Koopgoot ", Dierenpark Blijdorp, Euromast, Spido etc. 45 min. met auto hartje stad.

Brouwershaven.
Jacob Cats (1577-1660) is bekend geworden als staatsman en dichter. Ooit waren de verzamelde dichtwerken van ‘vadertje Cats’ een begrip in ons land. Naast de Bijbel sierde zijn werk menig boekenplankje. Later wordt hij vanwege zijn moralisme echter verguisd.

Cats is een geboren Zeeuw en zowel zijn politieke als literaire loopbaan beginnen in Zeeland. Als staatsman brengt hij het tot raadpensionaris van Holland. Dit is een functie die min of meer te vergelijken is met die van de huidige minister-president.

Verschillende monumenten herinneren aan hem. Zo zijn er zijn geboortehuis en een standbeeld in Brouwershaven, zijn woonhuis in Middelburg en zijn Haagse buitenverblijf: het Catshuis. Dit laatste is tegenwoordig de officiële ambtswoning van de minister-president.

De Heerenkeet, Moriaanshoofd

Schouwen-Duiveland was al ruim voor de aanleg van dammen en bruggen na 1953 een toeristische trekpleister. In een grijs verleden natuurlijk vooral voor de gegoede burgerij, die zich een uitstap naar een eiland kon veroorloven. De Heerenkeet aan de Schouwse zuidkust, bij het gehucht Moriaanshoofd, herinnert in elk geval in naam aan die tijden.
Vanaf het terras gezien levert zowel de Stormvloedkering als de Zeelandbrug een levende ansichtkaart op. Pal voor de deur ligt het oude vluchthaventje, dat bekend staat onder de naam Flaauwers. Iets verderop is een ‘s zomers en ook ’s winters gebruikt duikplateau. Flaauwers was tevens een bietenhaven. Het weegbrughuisje op het haventerrein is een stille getuige. Aan de binnenkant van de dijk liggen de Flaauwers- en Weversinlagen, een aantrekkelijk gebied voor vogels en vogeltoeristen.

Een partijtje golf spelen is natuurlijk geen probleem.
Onze vakantiewoning ligt op 15 minuten autorijden van de prestigieuze 'Golfbaan de Grevelingenhout’.
Oudendijk 3
4311 NA Bruinisse
Receptie:
telefoon: 0111 - 48 26 50

Natuurbeschermers ontwikkelden aan de zuidkust van Schouwen het 'plan Tureluur'. Het uitgestrekte zout/brakke kleimoeras is weer teruggeven aan de Prunjepolder. Omdat het zoutgehalte en de vochtigheid plaatselijk erg variëren, is er een enorme verscheidenheid aan vegetatie. Het wemelt er weer van het waterwild en de weidevogels. De liefhebber kan zijn lol op: er is een uitkijktoren, een vogelkijkscherm en langs de Delingsdijk en de Inlaagweg zelfs een 'vogelboulevard'.

In de boswachterij Westerschouwen ligt het grootste bos van Zeeland. Ga eens bij het vallen van de avond het bos in. In de schemering verlaten de reeën hun beschutting om kruiden en eikels te zoeken. Als u stil bent, kunt u zomaar een roodbruine ree door het struikgewas zien wegschieten. Ritselende blaadjes, vogels die hun laatste lied van de dag zingen en op de achtergornd het geluid van de branding. Zo’n moment... is de kroon op uw verblijf op Schouwen-Duiveland.

Zweefvliegen
Ooit wel eens een vlucht willen meemaken in een zweefvliegtuig? Dat kan! Voor veel mensen zijn de introductievluchten boven de kop van Schouwen en het uitgestrekte natuurgebied een onvergetelijke ervaring geweest.
www.vch.nl

Aan de rand van Dreischor, het mooiste ringdorp van Zeeland, ligt het verrassende Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg. Het is ondergebracht in de gelijknamige, met zorg gerestaureerde 18e-eeuwse boerderij.

Waternoodsmuseum-Ouwerkerk.

Eenmaal binnengekomen waant de bezoeker zich terug in 1953. De Februariramp trof toen Zeeland, delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant en eiste meer dan 1.800 mensenlevens.

www.watersnoodmuseum.nl
www.ontdekdeoosterschelde.nl.

Nationaal Park Oosterschelde is een uniek en dynamisch natuurgebied. Dankzij de afwisseling van eb en vloed en de aanwezigheid van zout en zoet water leven er duizenden vogels en planten.
Door de open verbinding met de Noordzee is het twee keer per dag eb en twee keer per dag vloed. De slikken en platen die bij vloed onder water staan, vallen bij eb droog: ze bevatten dan weer voldoende voedsel voor de vele vogels die er komen foerageren. Als de platen weer in de golven verdwijnen, gaan de vogels naar de oevers van de Oosterschelde. Daar, achter de dijken, liggen de karrevelden, inlagen en kreekgebieden. Ideaal om per fiets of te voet de verkennen.


Gegevens verhuurder
M.J. Smits

0034 665076097
Telefoon: 00 31 (0)6 27396061